semmi komoly

filmkritikák, miegymás

filmkritikák, miegymás

Rocky

100 film 100 hét - 4.

2020. december 25. - miaulait

A bakancslistás filmek kihívásunk következő darabja a Rocky volt, amit én nemrég láttam és nagyon tetszett, Bence viszont még nem látta és nem is igazán örömködött, amikor elkezdtük, de végül az ő ítélete alapján is megérdemli ez a film a "klasszikus" státuszt.

A Rockyban az az érdekes, hogy (szerintem) mindenki sportfilmnek gondolja, de egyáltalán nem az, mások a folytatásfilmek alapján akciódús és talán kissé gyermeteg sztorinak hiszik, ami szintén alaptalan előítélet. Ez egy kis költségvetésű független filmként kezdte, amit Stallone írt, és olyan váratlanul ért mindenkit a film sikere, hogy gyorsan sokat akartak kaszálni vele - így jöttek sorra a folytatások, ahol már felpörgették az akciót és a sport is hangsúlyosabb lett. Az első film egy egyszerű, szerethető és nagyon emberi dráma. Rocky, a kiöregedett bokszoló csak jó akar lenni egy nyomorult világban, ahol mindenkitől visszautasítást, gúnyt és lekicsinylést kap, de töretlenül csinálja, amit érzése szerint tennie kell: segít a lecsúszott barátjának, hazakíséri a rossz társasággal lógó kiskamaszt és viccekkel szórakoztatja a fájdalmasan visszahúzódó eladólányt. A film feléig nem is látjuk Rockyt edzeni - egyrészt mert elvették tőle az öltözőszekrényét, másrészt mert azt kell látnunk, mennyire lentről kezdi ez a fickó a történetét. Egy szerencsés véletlennek köszönhetően a bokszbajnok Apollo Creed őt szemeli ki ellenfeléül egy baráti meccsre és ennek hatására kezd el egy kicsit mindenki Rockyra figyelni.

A hihetetlenül lepukkant philadelphiai utcáktól kezdve a bájosan esetlen szerelmi szálon át minden annyira életszerű és emberi ebben a filmben, hogy nem lehet nem szeretni legalább egy kicsit. Rocky karaktere annak ellenére (vagy épp azért?) működik, mert se nem okos, se nem különleges, de soha semmit nem ad fel. 

Ez egy jól felépített film, aminek a gyengéje talán a párbeszédek túlzott egyszerűsége, tényleg faék egyszerűségű minden karakter és egy mondatban ledarálják az épp aktuális céljukat, de hát ilyen ez a boksz.

Értékelésem: 10/9

Bence értékelése: 10/6

A bejegyzés trackback címe:

https://eztcsakmagamnak.blog.hu/api/trackback/id/tr4916357538

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása