semmi komoly

filmkritikák, miegymás

filmkritikák, miegymás

Érdekes dolgok az internetről 5.

2020. június 15. - miaulait

1. Porzófa

Így néz ki a porzófa törzse, és ez még nem is a legijesztőbb dolog ebben a növényben. A kutyatejfélék családjába tartozó fa termése robbanással viszi a porzóanyagot minél messzebbre, ami úgy hangzik, mintha dinamitok pattognának az erdőben és minden a közelben lévő élőlényt megsebesíthet.

2. A dán királynő két nagyon királynői képen

Danish Queen Margrethe the 2nd : funny

 

3. Így nézett ki New York 1911-ben:

via Gfycat

Gyönyörű kalapok, már-már uniformis szerűen hasonló viselet a férfiakon, és az omnibuszokon kívül csak gyalogosok foglalták el az utcát a 20. század elején. Annyi ebből a felvételből is kiderül, hogy New York már ekkor is sokszínű és zsúfolt város volt.

4. Lamantin ebédidő Floridában

5. Tanterem a természetben

Ez a kép Hollandiában készült, 1957-ben. Tuberkolózisos gyerekek kezelésében segített ez a fajta teljesen nyitott tanterem, nem számított ritkának a tüdőgondozókban.

6. A csernobili "Elefántláb"

Ez a kedves becenevű dolog a világ legveszélyesebb tárgya, ami talán egy ember alkotta Medúzához hasonlítható: ha látod, akkor perceken belül szörnyű halált halsz. A csernobili atomerőmű robbanásakor keletkezett, valójában olvadt kórium láváról van szó, óránként 10000 röntgen sugárzást ad ki, ami azt jelenti, hogy ha egy ember a közelében tartózkodik, 1-1,5 percen belül halálos sugárdózist kap, amely belső vérzést okoz a szervezetében és 5 percen belül bekövetkezik a halál. A világ 5 alkalommal keletkezett ilyen elefántláb, legutóbb a 2011-es fukusimai atomreaktor katasztrófájában, ahol robotokkal próbálták meg menteni a menthetőt, de az óriási sugárzás még ezeket a szerkezeteket is tönkretette.

Ez a felvétel 10 évvel a csernobili katasztrófa után készült, ekkor készítették az atomerőmű első szarkofágját és a háttérben egy ezen dolgozó munkást látunk. De ha ilyen halálos az elefántláb közelében tartózkodni, akkor hogyan kerülhetett ide ez a munkás? A sugárzás a fényképet készítő robotban előidézett egy olyan fura jelenséget, hogy összemosott két fotót, emberünk valójában nem volt ott a korózium mellett.

A bejegyzés trackback címe:

https://eztcsakmagamnak.blog.hu/api/trackback/id/tr5115727626

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása