semmi komoly

filmkritikák, miegymás

filmkritikák, miegymás

The Genius - egy dél-koreai vetélkedő zsenialitása

Lehetne ebből itthon sikeres műsor?

2019. július 26. - miaulait

★★★★★

A 'The Genius' c. dél-koreai sorozat 2013-tól futott, egy csapásra közönségkedvenccé vált és a hazájában, 4 évadot gyártottak belőle. Én egy youtube videó alapján találtam rá és bár még csak az első évadot néztem végig, teljesen rá vagyok kattanva. De mi az, ami leköti az ember figyelmét egy egyórás epizódokból álló vetélkedőben, amiben teljesen ismeretlen dél-koreai személyek játszanak és nyilván csak angol felirattal hozzáférhető?

A sorozat játékokra épül, de nem a Magyarországon is ismert human tetris vagy exathlon jellegű, fizikai erőpróbákat kell megoldania a 12 szereplőnek, hanem logikai és komplex társasjátékokat játszanak, amelyekhez nemcsak ész, hanem szociális készségek is kellenek. Ez ugyan a jelenlegi magyar műsorkínálatban ilyen formában nincs meg, de azért sok olyan műsort nézhetünk, ami logikai vagy stratégiai játékra épül (például az Áll az alku vagy a Honfoglaló), de ezek közel sem olyan hatékonyak a nézők figyelmének fenntartásában, mint a 'The Genius'. A titok ugyanis nem a játékok lebonyolításában van, hanem a szereplők közti dinamikában és a műsorszerkesztésben.

Nekem magyar nézőként két fontos különbség tűnt fel, miközben a műsort néztem: 

  1. A dél-koreaiak sokkal udvariasabbak és rezerváltabbak, mint mi magyarok. Mindenki nagyon tiszteletteljesen beszél a nála idősebbekkel, akkor is, ha csak pár év a korkülönbség és egymás ellen szövetkeznek. Ezért nagyon kellett figyelnem, hogy el tudjam dönteni, két játékos tényleg együttműködik-e, vagy csak üres gesztus a tiszteletteljes megszólítás.
  2. Az animékből ismert képernyőn futó kommentek és szövegbuborékok nemcsak szórakoztatóelemek, a műsor készítői ezzel akarják a nézők figyelmét valami fontosra irányítani, vagy éppen elterelni. Annak, akinek teljesen új a távol-keleti szórakoztatóipar, eléggé idegen lehet, de hamar meg lehet szokni és szerintem sokkal jobb, mint az alámondásos narrálás. 

Ez a két különbség talán az, ami miatt kicsit nehéz lenne a 'The Genius'-t átültetni Magyarországon, mert valahogy annyira a biztonságra játszanak a tévés szakembereink, hogy a százötvenedik tehetségkutatót is előbb műsorra tűznék, mint valami teljesen újat. Arról nem is beszélve, hogy a megszokott buta de szórakoztató közszereplőkön kívül nem sok ember kerülhet képernyőre, szóval az, hogy esetleg gamer (e-sportoló, de annyira nyomorék ez a szó) vagy MENSA-tag bekerüljön egy főműsoridőben játszott műsorba elképzelhetetlen számomra. Pedig a dél-koreai Geniust pontosan az teszi addiktívvá, hogy a különböző személyiségű játékosok eltérő taktikával közelítik meg az adott problémát, ezért lehet, hogy aki a legjobban érti a játék logikáját, elsőnek esik ki, mert nem veszi figyelembe a többi tényezőt. 

Itt lehet megnézni az első epizódot. Itt az első évad lejátszási listája.

Én szívesen néznék valami ehhez hasonlót Magyarországon és meg vagyok győződve arról, hogy egy átlagos tévénéző sokkal értelmesebb és igényesebb, mint amilyennek a csatornák fejesei látják őket. Igaz, hogy kockázatosabb valami olyasmibe befektetni, ami nem a legrosszabb emberi tulajdonságokra akar hatni, hiszen a felháborodás és az irigység könnyen kiaknázhatóak, de talán kipróbálhatnánk valami merőben mást. 

A bejegyzés trackback címe:

https://eztcsakmagamnak.blog.hu/api/trackback/id/tr614981754

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása