semmi komoly

filmkritikák, miegymás

filmkritikák, miegymás

érdekes dolgok az internetről 3.

2020. május 19. - miaulait

1. Henry Darger  furcsa művészete

Ez a 19. századi amerikai férfi úgy kreált egy nagyszabású, lenyűgőző műalkotást, hogy arról a világon senki nem tudott. A videóból kiderül, hogy Darger gyerekként árvaházba, majd elmeotthonba került, ami nyomott hagyott a főművén is. A "kívülállók művészete" kategórába sorolt, sokkötetes könyv, amiben a művész a munkáit gyűjtötte ma nagy érdeklődés övezi, a gyermeki fantázia és az átélt traumák ihlették. Sok kritikus értelmezte a monumentális festmény-kollázs műalkotásokat egy sorozatgyilkosk pedofil agyszüleményeként, halála után deviánsnak bélyegezve az egyékbént is tragikus sorsú férfit.

2. Amikor a föld "lélegzik"
A fenti linken levő videón az látszik, ahogyan egy kanadai erdő talaja megemelkedik egy szélvihar erejétől. Ez a jelenség akkor jön létre, amikor a szél ereje a fák törzsén keresztül a gyökerekig hatol, onnan pedig tovább áramlik a talaj mélyebb rétegeibe.

3. Az őskor zenéje

Jean Loup Ringot  régész azt mutatja be ezen a videón, hogy hangzott a Lithophone nevű hangszer (ami valójában kis kövek hangja nagy köveken), amit az őskorban használtak. Majdnem olyan, mint egy harangjáték!

4. Útmutató webes szövegszerkesztéshez

5. Mutatós effekt tükörrel

6. A hosszú élet titka

 A bbc cikke azzal foglalkozik, mi a közös az ún. kék zónákban. Ezek a világ olyan részei, ahol a népesség arányához képest sok a 100 éves és afölötti lakosok száma. Costa Ricában, Görögországban, Olaszországban, Japánban és Amerikában kutatták az idősek életmódját és viselkedését és arra jutottak, hogy

  • az étkezésben a visszafogott adagok,
  • a szoros társas kapcsolatok, amit pl. a vallási közösségek biztosítanak
  • a tea vagy kávé fogyasztása (napi 1-2 csésze mennyiségben)
  • a hegyvidéki lakhely, ami fizikai aktivitást kíván az ott élőktől

mind hozzájárulnak a hosszú élethez.

Social interaction and spirituality were both found to be common among 100 year olds in places like Okinawa (Credit: Alamy)

A bejegyzés trackback címe:

https://eztcsakmagamnak.blog.hu/api/trackback/id/tr4815707268

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása