semmi komoly

filmkritikák, miegymás

filmkritikák, miegymás

Sorozatok kezdő és haladó feministáknak

2020. május 16. - miaulait

Amennyire itthon szitokszónak számít a feminizmus, épp annyira lett az utóbbi években Amerikában kelendő minden, ami girlpower. Ennek az egyik pozitív hozománya, hogy rengeteg sorozat készül nőkről, nőknek úgyhogy íme egy kis ajánló azoknak, akik most ismerkednek a női témákkal és azoknak, akik tapasztaltabbak.

1. Crazy Ex Girlfriend - kezdő

Szappanoperák és romkomok jellegzetes szereplője az őrült ex, aki nem hajlandó elfogadni, hogy elhagyták. Általában a kavarás a fő funkciója, ő az, aki akadályt gördít a szerelmespár elé és így viszi tovább a cselekményt. Ebben a zenés vígjátéksorozatban viszont az elhagyott kattant lány a főszereplő, akit a sorozat készítője, Rachel Bloom játszik. 

Egyáltalán nem vagyok oda a zenés filmekért és sorozatokért, de a Crazy Ex Girlfriend annyira vicces és olyan jól van megírva, hogy még a dalbetéteken is szakadtam a röhögéstől. Na de mi köze ennek a feminizmushoz? Az őrült exbarátnő egy klasszikus klisé, évtizedek óta tele a tévé és a mozi kétdimenziós női karakterekkel, akik féltékenyek és manipulatívak, ami remek főgonosszá teszi őket. A Crazy Ex Girlfriend ezt forgatja ki, hiszen Rebecca Bunch nem "úgy" őrült, ő egy mentális betegséggel küzd, a cselekmény pedig azzal indul be, hogy eldobja a gyógyszereit és otthagyja a nagyvárosi álommelót egy kisvárosi álompasiért - akivel a gimi óta nem találkozott. Szórakoztató és okos komédia ez, ami tele van realisztikus és szerethető karakterekkel.

2. Unbelievable - középhaladó szint

Ez a Netflix sorozat egy igaz történetet dolgoz fel és egy nemierőszak ügy felgöngyölítésén keresztül mutatja be, miért veszélyes, ha bizonyos hangokat nem veszünk komolyan.

Sajnos a szexuális bűncselekmények még mindig a tabu kategóriába tartoznak, az elkövetők töredékének kell csak felelnie a tettéért, az áldozatok nagy része pedig nem érzi úgy, hogy a rendőrség segít rajta.

Ez a sorozat egy olyan lány történetét meséli el, aki megbízott a hatóságokban, de a környezete nem bízott meg benne és a történetét túl hihetetlennek találták, ezért az ügye nem került kivizsgálásra. Csak akkor vették elő ismét az aktáját, amikor már tucatnyi újabb áldozat bizonyította a főszereplőnk igazát és ehhez is kellett két nyomozó fáradhatatlan munkája és szakértelme.

A szereplők mindegyike telitalálat, főleg Toni Collette nyomozója hagyott bennem mély nyomot. 

3. Mrs America - haladó

A Hulu új minisorozata az amerikai nőjogi mozgalom egy izgalmas ellenalakjára fókuszál: Phyllis Schlafly az egyik első troll a szó politikai értelmében. Ő volt az, aki a nők egyenlőségének alkotmányba iktatása ellen szólalt fel, és lenyűgöző érzékkel hozta elő a korszak legnagyobb feministáiból az őrjöngő vadállatot azzal, hogy sikerült is elérnie. Amerika alkotmányába máig nem foglalták bele a nemek törvény előtti egyenlőségét.

A feminizmus második hullámának korszakában ugyanúgy megosztott volt a társadalom, mint ma, ugyanúgy kemény politikai csatározások helyszíne volt a női reprodukcióról való döntés joga (avagy az abortusz). Phyllis Schlafly személyét Cate Blanchett kelti életre, Gloria Steinemet pedig Rose Byrne játssza. Akik azonban a képernyő elé ragasztanak, azok a mellékszereplők: Tracey Ullmann, Sarah Paulson és Margot Martindale.

A legerősebb jeleneteket John Slatterynek köszönhetjük, aki Mr Schlaflyt játssza. Érzékenyen hozza a férfit, aki támogatja ugyan a háziasszonyi szerepben tetszelgő, de politikai ambíciókkal bíró társát - addig, amíg a status quót nem veszélyezteti (tükrözve a közvéleményt a nők jogaival kapcsolatban).

A Mrs America vonzereje egyértelműen a színészi gárda, de annak, akit a politika és az amerikai nőjogi mozgalom alakjai hidegen hagynak, nem éri meg elkezdeni ezt a kilenc részes sorozatot.

A bejegyzés trackback címe:

https://eztcsakmagamnak.blog.hu/api/trackback/id/tr9115701054

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása