semmi komoly

filmkritikák, miegymás

filmkritikák, miegymás

Jojo nyuszi filmkritika

Taika Waititi még a náci Németországot is viccessé tudja tenni

2020. január 01. - miaulait

★★★★

2020 januárjában mutatják be a magyar mozik a Jojo nyuszit, ami Taika Waititi hatodik nagyjátékfilmje. Ez az új-zélandi rendező az, aki a Thor: Ragnarökkel avanzsált igazi aranytojást tojó tyúkká Hollywood szemében, pedig még az előtt megcsinálta az évtized egyik legfelemelőbb, leggiccsmentesebb vígjátékát, a Vademberek hajszája címmel, aztán tévé sorozatot kreált a Hétköznapi vámpírokból, amit nemcsak rendezőként, színészként is jegyez. Én eleve nem vagyok oda a szuperhős filmekért, meg el is robogott mellettem ez a Batman-Thor-Avengers stb vonat, úgyhogy nagy szó, hogy a Thor: Ragnarököt megnéztem a rendező miatt. Sőt, élveztem!

Képtalálat a következőre: „jojo nyuszi”

Szóval a Jojo nyuszi a második világháború Németországában játszódik, egy kisfiú szemszögéből követjük az eseményeket. Jojo egy átlagos kisfiú, akit izgalomba hoz a háború, elhiszi amit a propagandában hall és legjobb barátjával egy Hitlerjugend-jellegű szervezet tagjaként kap kiképzést gránátdobálásból és hasonló szívmelengető dolgokból. Egy ilyen gránátdobálós eset folyományaként a bénácska, vézna Jojo megsérül és világossá válik, hogy nem veheti ki a részét tevékenyen (utánpótlásként) a háborúban. Képzeletbeli barátjával, Hitlerrel (akit Waititi alakít) konzultálva úgy dönt, "kutatást" fog végezni a zsidókról, hogy az anyaországot szolgálhassa. Meglepetésére talál a házuk padlásán egy remek segédet ehhez a projekthez: Jojo édesanyja egy zsidó kamaszlányt rejteget a nácik - és Jojo elől. Ettől a találkozástól megváltozik valami a kisfiú gondolkodásában, az édesanyja pedig tovább puhítja az egyenruhája mögé bújó, bizonytalan Jojo lassacskán lecseréli képzeletbeli barátját egy igazira. 

Sam Rockwell, Taika Waititi, Scarlett Johansson, Stephen Merchant, Alfie Allen, Rebel Wilson, Thomasin McKenzie, and Roman Griffin Davis in Jojo Rabbit (2019)

A film összességében inkább vígjáték, mint tragédia, de persze a korszakhoz érzékenyen nyúltak a készítők. Ez nem azt jelenti, hogy ne csinálnának viccet a Gestapóból vagy épp a Hitlerjugendből, de az egész történet egy wes andersonos szűrőn keresztül mutatja, mi történik Jojo festői kisvárosával és barátaival. Ebből a kis rózsaszín ködből bújik elő a film második felében a szívfacsaró valóság, Németország elveszíti a háborút és bár a rejtegetett lány megmenekül, keserédes a befejezés.

A film világának bemutatása szerintem hosszabbra sikeredett a kelleténél, a viccek pedig leginkább Hitler karakterénél és a képi világban sikeredtek igazán ütősre. Sam Rockwellből jó lett volna többet látni, akárcsak Jojo legjobb barátjából - például Scarlett Johansson jelentéktelenebb jeleneteinek rovására. Nagy pozitívum, hogy a gyerek szereplők sosem idegesítőek, simán lehet velük azonosulni és hihető az alakításuk. A 2020-as évet érdemes ezzel kezdeni!

Magyar bemutató: 2020 január 23.

A bejegyzés trackback címe:

https://eztcsakmagamnak.blog.hu/api/trackback/id/tr5515377766

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása