semmi komoly

filmkritikák, miegymás

filmkritikák, miegymás

Porontyok

Klasszikus filmek

2019. május 05. - miaulait

Egy cikk alapján találtunk rá erre a '70-es évekbeli horrorra, ami David Cronenberg egy korai, az 'A Légy' előtti rendezése. Meglepően pörgős és félelmetes ez a testhorror elemekkel tarkított pszicho-thriller, ami úgy tud a képernyő előtt tartani, hogy sem bonyolult cselekménye, sem pedig fantasztikusan megírt karakterei nincsenek.

★★★★

Lehet, hogy egy élvezhető filmhez nem kell más, mint egy jó forgatókönyv és egy átgondolt koncepció? És talán pont ezeknek a hiányát próbálják a túlkoncepcionált és túlmarketingelt horrorokkal palástolni...?

gary-bendig-184395-unsplash.jpg1979-ben járunk, amikor a mozikban a legnagyobb bevételt generáló film egy Kramer kontra Kramer című dráma, ami egy válás történetét meséli el. Ez volt Meryl Streep egyik első filmes főszerepe, és a nem éppen szimpatikus anya megformálásáért az első Oscar-díját is megkapta. Akárcsak Streep filmjében, a Porontyokban is egy válás adja a keretet az eseményekhez, csak éppen minden más eltérő: Cronenberg a férfi főszereplőn keresztül láttatja a feleség egyre komolyabb pszichózisát, amin az új módszerekkel kísérletező terapeuta kezelése csak tovább ront. A férfi elszántan küzd a lányáért, akin bántalmazás nyomait fedezi fel.

Tulajdonképpen ez a film kiindulópontja, ez a néhány jelenetben kibontott bevezetés alapozza meg a viszonyunkat minden szereplővel és a későbbi eseményekre adott reakciónkat is. Együtt rettegünk az apával, amikor mindenki, akivel kapcsolatba kerül, erőszakos halált hal és izgulunk a lánya épségéért, aki szemtanúja a gyilkosságoknak. A "porontyok" felfedezésekor pedig alig tudunk többet a lények eredetéről, mint Frank, így a film kulcsjelenetében mi is éppolyan kényelmetlenül érezhetjük magukat egy poronty születését nézve, mint ő. 

Mint minden jó filmnek, a The Broodnak is van egy második rétege, ami a korszak önsegítő mozgalmát kritizálja ( Frank felesége Dr Halbert önsegítő könyveinek hatására dönt a terápia mellett) és az amerikai társadalom egyre rosszabb mentális állapotát mutatja be. Azoknak, akik a megjelenés évében nézték meg Cronenberg filmjét, sokkolóak lehettek azok a vizuális elemek, amik belőlünk csak egy kis idegenkedést váltanak ki - a mai néző már nemcsak slasher filmekben találkozik vérrel, egy átlagos Trónok harca epizódban pedig több kaszabolás van, mint a Texasi láncfűrészes gyilkosban - mégis, úgy gondolom érdemes esélyt adni azoknak a filmeknek, amik kikövezték az utat az olyan alkotók számára, akik nemcsak félelemkeltésre használják a horror és a thriller műfajokat, hanem képesek a nézőket hosszú távon elgondolkodtatni.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://eztcsakmagamnak.blog.hu/api/trackback/id/tr7714809068

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása